How to Fix a Black Screen on Windows 11 (Before or After Log In)

A black or blank screen often occurs suddenly without an error, making it difficult to diagnose and fix. As a result, troubleshooting steps can vary depending on whether the issue occurs before or after logging in.

Common contributing factors to a black screen include a loose HDMI connection, a buggy Windows update, or issues with the graphics driver. Here’s how to fix the problem.

How to Fix a Black Screen That Appears Before You Log In

If the black screen appears before you sign in to your computer, run through these fixes.

1. Check Your Display/Monitor and Connections

Begin with the most basic aspect of black screen troubleshooting: check your monitor and cables for issues.

Make sure your monitor is turned on and connected to a power source. Next, check the monitor is set to the right video source (like HDMI or DisplayPort) and ensure the cable is firmly connected to the monitor and your computer.

Try another port, then try another cable, as one of these might be broken. If possible, test the monitor on another computer—if this works, you know the monitor is functional, so you can rule out replacing it.

2. Ensure Your Primary Display Is Correctly Set

Jos käytät usean näytön asennusta, jossa näyttö on kytketty kannettavaan tietokoneeseen, irrota näyttö ja muut liitetyt ulkoiset laitteet ja käynnistä sitten järjestelmä uudelleen. Jos et saa mustaa näyttöä, tarkista näytön projisointiasetukset varmistaaksesi, että kannettavan tietokoneen näyttö on asetettu päänäytöksi.

Voit tehdä tämän liittämällä näytön kannettavaan tietokoneeseen. Avaa sitten Asetukset-sovellus painamalla Win+i ja siirry kohtaan Järjestelmä> Näyttö.

Windows 11 Settings App With the Display Option

Kaikki käytettävissä olevat näytöt näkyvät näyttösivun yläosassa. Napsauta "Tunnista" tunnistaaksesi kannettavan tietokoneen näytön.

Valitse näyttö, jonka haluat asettaa ensisijaiseksi näytöksi, ja napsauta laajentaaksesi Useita näyttöjä -vaihtoehtoa. Valitse "Tee tästä päänäyttöni" asettaaksesi kannettavan tietokoneen näytön päänäytöksi.

Windows 11 Settings App Multiple Display Settings

Nyt kun voit kirjautua sisään,Tee toisen näytön vianmääritys yhteysongelmien varalta.

3. Suorita Startup Repair

Startup Repair on Windowsin palautusympäristötyökalu, joka voi korjata yleisiä ongelmia, jotka estävät tietokonettasi käynnistymästä. Näin pääset siihen:

  • Jos tietokoneesi pääsee kirjautumisnäyttöön:Avaa suojausasetusten näyttö painamalla Ctrl+Alt+Delete. Napsauta oikeassa alakulmassa olevaa "Sammuta" nähdäksesi lisää virtavaihtoehtoja. Pidä nyt Shift-näppäintä painettuna ja valitse "Käynnistä uudelleen". Vapauta Shift, kun tietokone käynnistyy uudelleen.
    Windows 11 Sign In Screen Shutdown Options
  • Jos tietokoneesi ei pääse kirjautumisnäyttöön:Käynnistä tietokone ja paina heti F11-näppäintä, kunnes näet palautusnäytön. Jos tämä ei auta, kokeile toista toimintonäppäintä, koska se voi vaihdella tietokoneen valmistajan mukaan. Esimerkiksi muut valmistajat voivat käyttää F2, F8, F12 ja niin edelleen.

Napsauta Valitse vaihtoehto -näytössä "Vianmääritys".

Choose an Option Windows Recovery Environment Troubleshoot

Napsauta seuraavaksi "Lisäasetukset".

Windows 11 Recovery Menu Troubleshoot Screen

Napsauta lopuksi "Käynnistyskorjaus".

Windows 11 Recovery Menu Advanced Options Startup Repair Screen

Windows analysoi nyt tietokoneesi ja yrittää korjata kaikki käynnistysongelmat, jotka aiheuttavat mustan näytön.

4. Poista laatu- tai ominaisuuspäivitykset

Jos käynnistyksen korjaus epäonnistuu, yritä poistaa äskettäin asennetut laatu- tai ominaisuuspäivitykset. Tuoreet Windows-päivitykset voivat joskus aiheuttaa enemmän ongelmia kuin niiden on tarkoitus korjata. Voit poistaa ne siirtymällä Windowsin palautusympäristön Lisäasetukset-näyttöön edellä kuvatulla tavalla.

Napsauta Lisäasetukset-näytössä "Poista päivitykset" ja sitten "Poista viimeisin laatupäivitys". Koska laatupäivitykset ovat yleisempiä, voit aloittaa poistamalla ne, ellet ole asentanut ominaisuuspäivitystä äskettäin. Valitse siinä tapauksessa "Poista viimeisin ominaisuuspäivitys".

Windows 11 Recovery Menu Uninstall Updates Option

Napsauta lopuksi "Poista laatupäivitys" ja odota, että Windows suorittaa prosessin loppuun. Kun olet valmis, napsauta "Sulje" nähdäksesi "Valitse vaihtoehto" -näytön ja napsauta sitten "Jatka".

Windows 11 Recovery Menu Uninstall Quality Updates Screen

5. Suorita järjestelmän palautus

Jos huomaat, että hiljattain asennettu ohjelmisto tai ohjain laukaisi tyhjän näytön, yritäsuorita järjestelmän palautus käyttämällä olemassa olevaa palautuspistettä. Tämä edellyttää, että olet luonut järjestelmän palautuspisteen aiemmin. Koska et voi kirjautua sisään, käytä järjestelmän palautusympäristössä olevaa Järjestelmän palautus -vaihtoehtoa.

Valitse Valitse vaihtoehto -näytöstä Vianmääritys> Lisäasetukset> Järjestelmän palauttaminen.

Windows 11 Recovery Menu Advanced Options System Restore Screen

Napsauta Järjestelmän palauttaminen -valintaikkunassa "Seuraava".

Windows 11 Recovery Menu System Restore Initial Screen

Seuraavalla sivulla näkyvät kaikki käytettävissä olevat palautuspisteet. Valitse viimeisin palautuspiste ja napsauta "Etsi ohjelmia, joihin ongelma vaikuttaa".

Windows 11 Recovery Menu System Restore Available Restore Points

Järjestelmän palauttaminen näyttää luettelon kohteista (sovelluksista ja ohjaimista), jotka poistetaan ja lisätään, jos jatkat valitulla palautuspisteellä. Napsauta "Sulje".

Windows 11 Recovery Menu System Restore Affected Programs Screen

Napsauta "Seuraava", kun olet valmis.

Windows Select System Restore Point Screen

Napsauta palautuspisteen vahvistusnäytössä "Valmis". Järjestelmän palautus ilmoittaa, että kun se on käynnistetty, sitä ei voi keskeyttää, eikä palautusta voi myöskään peruuttaa. Napsauta "Kyllä" jatkaaksesi.

Windows 11 Recovery Menu System Restore Finish Option

Järjestelmän palauttaminen käynnistää tietokoneen uudelleen ja alustaa prosessin. Tämä prosessi voi kestää muutaman minuutin, joten odota, kunnes tietokoneesi käynnistyy normaalisti. Jos se epäonnistuu, yritä uudelleen toisella palautuspisteellä.

6. Käynnistä vikasietotilaan

Vikasietotilassa Windows-tietokoneesi käynnistyy vähimmäismäärällä ohjaimia ja palveluita. Tämä auttaa sulkemaan pois kriittiset järjestelmäongelmat ja diagnosoimaan tietokoneesi ilman kolmannen osapuolen palveluiden ja ohjainten aiheuttamia ongelmia.

Sinä pystyt Ota vikasietotila käyttöön Windows 11:ssäkäyttämällä "Käynnistysasetukset" järjestelmän palautusympäristössä. Voit käyttää vaihtoehtoa valitsemalla Valitse vaihtoehto -näytössä Vianmääritys> Lisäasetukset> Käynnistysasetukset.

Windows 11 Recovery Menu Advanced Options Startup Settings Screen

Napsauta "Käynnistä uudelleen".

Windows 11 Recovery Menu Startup Settings Restart

Paina näppäimistön näppäintä 5 ottaaksesi käyttöön vikasietotilan verkon kanssa. Tietokoneesi käynnistyy nyt uudelleen vikasietotilan ollessa käytössä ja kirjaudu sisään tilisi salasanalla pyydettäessä.

Windows Recovery Menu Startup App Settings Enable Safe Mode With Networking Screen

Kun olet vikasietotilassa, olet valmis suorittamaan lisävianmääritysvaiheita. Ensinnäkin, yritäpoista käynnistysohjelmat käytöstäkatsoa auttaako se. Toinen yleinen syy mustaan ​​näyttöön on huono GPU-ohjain. Onneksi se on helppoatoipua huonosta näytönohjaimen päivityksestäkäyttämällä laitehallinnan palautusohjainvaihtoehtoa.

Windows 11 in Safe Mode

Sisäänkirjautumisen jälkeen ilmestyvän mustan näytön korjaaminen

Sisäänkirjautumisen jälkeen ilmenevän tyhjän näytön korjaaminen on suhteellisen yksinkertaista. Jos näet mustan ruudun sisäänkirjautumisen jälkeen, tässä on muutamia korjauksia.

1. Herätä näyttösi pikanäppäimillä

Usein mustan näytön ongelma on väliaikainen ongelma, joka voidaan korjata käyttämällä näytön herättämistä pikanäppäimellä:

  • Herätä näyttö painamalla Win+P. Win+P-pikanäppäin avaa Display Projection -asetukset Windowsissa, mutta sen pitäisi myös toimia näytön herättämiseksi. Voit myös selata projisointivaihtoehtoja (vain PC-näyttö, kopioida, laajentaa ja toinen näyttö) painamalla sitä useita kertoja pitäen tauko jokaisen painalluksen välillä.
  • Paina Ctrl+Alt+Delete avataksesi suojausasetukset-näytön ja paina sitten Esc nähdäksesi työpöydän.
  • Jos ongelma jatkuu, paina Win+Ctrl+Shift+B. Saatat huomata näytön vilkkuvan muutaman kerran, mutta se on normaalia toimintaa ja sen pitäisi auttaa poistamaan mustan näytön.

2. Asenna näyttösovitin ja ohjain uudelleen

Huono näytönohjain voi saada järjestelmäsi näyttämään mustan näytön. Korjaa ongelma poistamalla näyttösovitin ja asentamalla se sitten uudelleen Laitehallinnan avulla.

Voit poistaa näytönohjaimen asennuksen napsauttamalla hiiren kakkospainikkeella Käynnistä ja valitsemalla "Laitehallinta".

Windows 11 WinX Menu With Device Manager Option

Laajenna Laitehallinnassa Näyttösovittimet-osio. Jos käytät kannettavaa tietokonetta, jossa on oma GPU, näet useita GPU-laitteita tässä luettelossa. Napsauta näyttösovitinta hiiren kakkospainikkeella ja valitse "Poista laite".

Windows 11 Device Manager Display Adapters Options

Valitse kehotteessa "Yritä poistaa tämän laitteen ohjain" ja napsauta sitten "Poista asennus". Kun Laitehallinta poistaa näytönohjaimen asennuksen, näyttösi saattaa pimentyä hetkeksi ja palautua normaaliksi myöhemmin.

WIndows 11 Device Manager Uninstall Display Adapter With Driver

Kun ohjain on poistettu, napsauta Laitehallinnassa hiiren kakkospainikkeella kohtaa "Näyttösovittimet" ja valitse "Hae laitteistomuutoksia". Windows etsii tietokoneesta liitettyjä laitteita ja asentaa tarvittavan näytönohjaimen uudelleen.

Windows 11 Device Manager Scan For Hardware Changes Option

Musta näyttö on helpoin korjata, jos se ilmenee sisäänkirjautumisen jälkeen. Jos et pysty kirjautumaan sisään, Windowsin palautusympäristön työkalujen pitäisi olla hyödyllisiä ja auttaa ratkaisemaan mustan näytön. Jos kaikki muu kuitenkin epäonnistuu,Windows 11:n puhdas asennussaattaa olla tarpeen saada tietokoneesi taas toimimaan.